Stichting Vrienden Torenpleinkerk

Vleuten

De kerk vroeger en nu

Houten kerkje

Op de plek waar nu de Torenpleinkerk staat, bouwde men waarschijnlijk al rond 700 een houten kerkje. Misschien is deze gesticht door Willibrord (658-732), de bisschop van Utrecht. Hij heeft in de omgeving veel kerken gesticht om de bevolking in aanraking te brengen met het Christelijk geloof. De Torenpleinkerk heeft dan ook lang de naam van Willibrordkerk gedragen of preciezer de Oude Willibrorduskerk nadat de Rooms Katholieke parochie een nieuwe Sint Willibrorduskerk bouwde die nu op enkele honderden meters van de Torenpleinkerk staat.

Toren

Rond 1300 is de houten kerk vervangen door een gebouw van steen. De toren stamt nog steeds uit deze tijd. Eigenaar van de toren is de gemeente Utrecht die ook al het onderhoudswerk doet. De toren is in 2024 weer helemaal gerestaureerd. Het is een rijksmonument. De beiaardier geeft elke zaterdag een concert op het prachtige carillon dat in 2010 is geplaatst. De toren bevat ook een fraai uurwerk uit 1900 dat de tijd aangeeft en elk kwartier, half uur en op het hele uur mooie muziek door het carillon laat klinken. De beide zijflanken van de toren zijn lang in gebruik geweest bij de gemeente Vleuten als magazijn voor de brandweer en als gevangenis. Oudere Vleutenaren kunnen nog vertellen dat zij daarin enkele uren werden opgesloten als de veldwachter hen als kind had betrapt op het stelen van appels of ander kattenkwaad.

Reformatie en afbraak

In 1580 is de kerk overgegaan naar het protestantisme. De omgeving van Vleuten bleef voornamelijk Rooms Katholiek. Het aantal protestanten was daardoor zo klein dat de kerk veel te groot was. Langzamerhand werden delen afgebroken en er kwam er een klein gebouw voor in de plaats dat los stond van de toren.

De kerk nu

Het gebouw dat er nu staat, dateert uit 1970 en is met zijn middeleeuwse uitstraling weer een eenheid met de toren. De kerk bevat enkele zeer oude elementen. De preekstoel stamt uit de 17e eeuw. Hij bevat zeer rijk ornamentaal houtsnijwerk. Het orgel is in 1809 gebouwd door de beroemde orgelbouwer Bätz. Het is enkele malen gerestaureerd en de laatste keer heeft de orgelbouwer de oorspronkelijke klank weer hersteld.

De binnenzijde van de kerk is in 2020 weer geheel bijgewerkt. Het interieur van de kerk is modern en sereen met als kenmerkende elementen voor een protestantse spiritualiteit: een preekstoel, een doopvont, een avondmaalstafel en een eenvoudig kruis. Het is in gebruik bij de protestantse kerkelijke gemeente als plek om kerkdiensten te houden, als ontmoetingsplek voor de leden en voor culturele activiteiten. Een bezoek waard! De kerk is van mei tot september elke zaterdag te bezichtigen.